Rozgrzewająca owsianka

Na podstawie przepisu Izy Rajter
Rozgrzewająca owsianka
Gdy zaczyna się robić zimno, a kaloryfery jeszcze nie grzeją, słówko "rozgrzewająca" przykuwa od razu uwagę. 
Jest to kolejny przepis na owsiankę jaki stosuję, więc jeszcze trochę i może się uzbiera niezła kolekcja :)
Faktem jest, że co przepis, to kolejność inna, więc może za jakiś czas dojdę do wniosku, aby darować sobie przepisy, tylko wrzucać to, co jest pod ręką, a i tak wyjdzie pysznie i pewnie zgodne z jakimś przepisem :)
Prażone bakalie z owsianką
Jak w przypadku wszystkich potraw rozgrzewających i tutaj czas gotowanie wydłuża się w stosunku do letniej wersji.
Oznacza to więcej przyjemnych zapachów w kuchni, więcej czasu na inne rzeczy podczas oczekiwania na jedzonko i więcej przyjemności z jedzenia, bo, przynajmniej dla mnie, właściwości rozgrzewające potraw są zdecydowanie intensywniej i przyjemniej odczuwalne niż te, wychładzające.

Składniki

Porcja dla 1 osoby
  • 1/2 łyżki masła lub masła ghee
  • po 1/2 łyżki siemienia lnianego, sezamu, słonecznika i rodzynek lub żurawiny
  • 4 daktyle, 2 suszone morele, 1 suszona figa
  • 4 łyżki płatków owsianych (nie tych błyskawicznych)
  • szczypta cynamon, imbiru, kardamonu i kurkumy można dać trochę więcej, jak komuś jest bardzo zimno :)
  • kilka kropel cytryny, szczypta soli, zimna woda
  • 2 łyżki prażonych orzechów włoskich lub migdałów
Niech Was jednak nie powstrzymuje brak jednego lub kilku składników! Jak macie owsiankę i wodę, to wystarczy żeby zabrać się do pracy :)
A więc zaczynamy!

Przygotowanie

  • stawiamy rondelek na ogniu
  • dodajemy masełko, które roztapiamy, ale nie palimy (masło ghee jest tutaj trochę bardziej tolerancyjne od zwykłego masła)
  • dodajemy: sezam, słonecznik, siemię, rodzynki, daktyle, morele
  • prażymy około minuty na małym ogniu
  • wsypujemy płatki owsiane,
  • ponownie prażymy minutę
  • dodajemy imbir, cynamon, kardamon
  • wlewamy 1 i 1/2 szklanki zimnej wody,
  • dodajemy szczyptę soli, mieszamy i zagotowujemy
  • dodajemy otręby i zarodki pszennych
  • przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut
  • dodajemy: kilka kropel cytryny i kurkumę
  • gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe :)
Owsianka, to jedna z najbardziej energetycznych potraw jakie znam, która dzięki dużej dawce wewnętrznego ciepła i energii z nawiązką wynagrodzi Ci czas poświęciony na jej przygotowanie.
Smacznego!