W poszukiwaniu przepisu na wigilijny groch z kapustą trafiłem na blog Trufla, gdzie oprócz smakowitego przepisu znalazłem też wpis na temat wszystkoleczącego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu i smacznego napoju.
Ponieważ napój pochodzi z medycyny chińskiej 5 przemian, składa się z 5 składników:
- Wrzątku
- Zimnej wody
- Wyciśniętego soku z cytryny
- Imbiru (najlepiej świeżego)
- Miodu
Żeby jednak na prawdę był skuteczny, należy leczyć te narządy wtedy, kiedy są u szczytu swojej aktywności.
A ponieważ są wypada on różnych porach, należy go również pić o różnych porach.
I na tym, na szczęście, sztywne reguły się kończą, bo jeżeli chodzi o proporcje, to można już je sobie dowolnie modyfikować, np. w lecie więcej wody zimnej, a w zimie więcej wrzątku.
Na początek proponuję
- pół szklanki wrzątku
- pół szklanki zimniej wody
- kilka kropel soku z cytryny
- dwa plasterki świeżego lub szczypta mielonego imbiru
- pół łyżeczki miodu.
Godzina | Kolejność | Narząd |
05.00 - 07.00 | zimna woda, cytryna, wrzątek, miód, imbir | Jelito grube |
07.00 - 09.00 | imbir, zimna woda, cytryna, wrzątek, miód | Żołądek |
09.00 - 11.00 | imbir, zimna woda, cytryna, wrzątek, miód | Śledziona, trzustka |
11.00 - 13.00 | miód, imbir, zimna woda, cytryna, wrzątek | Serce |
13.00 - 15.00 | miód, imbir, zimna woda, cytryna, wrzątek | Jelito cienkie |
15.00 - 17.00 | cytryna, wrzątek, miód, imbir, zimna woda | Pęcherz moczowy |
17.00 - 19.00 | cytryna, wrzątek, miód, imbir, zimna woda | Nerki |
19.00 - 21.00 | miód, imbir, zimna woda, cytryna, wrzątek | Osierdzie |
21.00 - 23.00 | miód, imbir, zimna woda, cytryna, wrzątek | Potrójny ogrzewacz |
23.00 - 01.00 | wrzątek, miód, imbir, zimna woda, cytryna | Pęcherzyk żółciowy |
01.00 - 03.00 | wrzątek, miód, imbir, zimna woda, cytryna | Wątroba |
03.00 - 05.00 | zimna woda, cytryna, wrzątek, miód, imbir | Płuca |
Tak więc, gdy tylko mamy ochotę na pyszny, czasami potrójnie rozgrzewający, a czasami leczący serce, napój, patrzymy na zegarek, sprawdzamy jaką dla tej godziny zastosować kolejność i delektujemy się jego smakiem :)
Smacznego!