Masło ghee

Masło ghee.jpg

Od dawna toczy się spór, co lepsze: masło czy margaryna.

Za i przeciw padają różne argumenty. Niektórzy twierdzą, że ani masło, ani margaryna, tylko masmix, połączenie masła i margaryny.

Ja się z nimi zgadzam, też uważam, że ani masło, ani margaryna, tylko masło Ghee i całkowicie zastąpiłem nim zwykłe masło.

Wybierając tak, a nie inaczej, uwierzyłem Ayurvedzie, indyjskiej starodawnej księdze zdrowotnej, a nie współczesnej medycynie, która uważa, że spożywanie masła (nasyconych tłuszczów zwierzęcych) jest przyczyną chorób serca i miażdżycy.

Według Ayurvedy, Ghi:

  • leczy, a nie powoduje choroby serca
  • ułatwia rozprowadzanie składników odżywczych w organiźmie
  • pomaga zrównoważyć nadmiar kwasów żołądkowych i odbudować śluz na ścianach żołądka
  • poprawia uczenie, zapamiętywanie i przypominanie
  • kontroluje ruch w ciele i umyśle
  • kontroluje procesy ogrzewania ciała i metabolizm
  • przywraca potencję i aktywność seksualną

Bez wątpienia, podczas podgrzewania do wysokich temperatur, nie powstają w nim szkodliwe produkty spalania, jak to ma miejsce przy zwykłym maśle

Sposób przygotowania

  • Pokrój masło w kostkę i podgrzewaj w garnku o grubym dnie.
  • Gdy się roztopi, zbierz z góry białą pianę, są to zanieczyszczenia z mleka.
  • Podgrzewaj na małym ogniu przez 30 minut, uważając, aby się nie przypaliło
  • Odstaw na 10 minut do ostygnięcia i przelej do słoiczków, najlepiej przez gazę lub filtr do kawy.

Gotowe! Tak przygotowane masło można przechowywać przez wiele tygodni.

Mghee1.jpgMghee3.jpg