Od dawna toczy się spór, co lepsze: masło czy margaryna.
Za i przeciw padają różne argumenty. Niektórzy twierdzą, że ani masło, ani margaryna, tylko masmix, połączenie masła i margaryny.
Ja się z nimi zgadzam, też uważam, że ani masło, ani margaryna, tylko masło Ghee i całkowicie zastąpiłem nim zwykłe masło.
Wybierając tak, a nie inaczej, uwierzyłem Ayurvedzie, indyjskiej starodawnej księdze zdrowotnej, a nie współczesnej medycynie, która uważa, że spożywanie masła (nasyconych tłuszczów zwierzęcych) jest przyczyną chorób serca i miażdżycy.
Według Ayurvedy, Ghi:
- leczy, a nie powoduje choroby serca
- ułatwia rozprowadzanie składników odżywczych w organiźmie
- pomaga zrównoważyć nadmiar kwasów żołądkowych i odbudować śluz na ścianach żołądka
- poprawia uczenie, zapamiętywanie i przypominanie
- kontroluje ruch w ciele i umyśle
- kontroluje procesy ogrzewania ciała i metabolizm
- przywraca potencję i aktywność seksualną
Bez wątpienia, podczas podgrzewania do wysokich temperatur, nie powstają w nim szkodliwe produkty spalania, jak to ma miejsce przy zwykłym maśle
Sposób przygotowania
- Pokrój masło w kostkę i podgrzewaj w garnku o grubym dnie.
- Gdy się roztopi, zbierz z góry białą pianę, są to zanieczyszczenia z mleka.
- Podgrzewaj na małym ogniu przez 30 minut, uważając, aby się nie przypaliło
- Odstaw na 10 minut do ostygnięcia i przelej do słoiczków, najlepiej przez gazę lub filtr do kawy.
Gotowe! Tak przygotowane masło można przechowywać przez wiele tygodni.