Uwodzicielsko słodki i pachnący ryż szafranowy

IMG 0152

W naszej codziennej gonitwie cenne są chwile przerwy, kiedy możemy się chociaż na chwilę zdystansować, aby nakarmić ciało i duszę, swoją oraz znajomych.

Na takie okazję polecam to właśnie danie kuchni indyjskiej, którego konsumpcja wywołuje uśmiech na twarzy i sprawa, że zaczynamy postrzegać świat w dużo jaśniejszych kolorach :)

Oryginalny przepis razem z filmem wideo można zobaczyć tutaj

Ingrediencje

Na 4-6 osób

  • 1 szklanka ryżu basmati lub innego długoziarnistego,
    wypłukanego, namoczonego przez pół godziny  i odsączonego
  • 3 łyżki masła, najlepiej ghee
  • 1 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • szczypta szafranu
  • 4 goździki
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kardamonu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki pokrojonych pistacji i migdałów
  • 1 łyżka rodzynek

Przygotowanie

Do garnka wlać wodę, dodać ryż, sól oraz cynamon i podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania.
Zmniejszyć gaz i podgrzewać do momentu, gdy ryż wchłonie wodę, czyli przez około 10 minut.

W międzyczasie na suchej patelni uprażyć rodzynki na średnim ogniu. Gdy po kilku minutach zaczną pęcznieć, dodać pokrojone migdały oraz pistacje i prażyć jeszcze około minuty. Migdały powinny być lekko uprażone i zachować jasnobrązowy kolor.

Migdały i pistacje odłożyć i do tej samej patelni wlać mleko, cukier, kardamon, goździki i podgrzewać aż cukier się rozpuści.

Gdy ryż będzie gotowy dodać do niego migdały i pistacje oraz mleko z przyprawami.

Ostrożnie, aby nie rozgnieść ryżu, wszystko wymieszać, delektując się oszałamiającą mieszanką zapachów i gotować pod przykryciem 3-4 minuty na małym ogniu.

Wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem jeszcze kilka minut.

Smacznego!