Chrupiące kotlety z kapusty


IMG 0299

 

Przyznam, że do tej pory bardzo mało używałem kapusty w swojej kuchni, chociaż od dłuższego czasu obiecywałem sobie, że zacznę wykorzystywać więcej zielonych warzyw w codziennej diecie.

O tej porze roku poza kapustą nie ma zbyt dużego wyboru, więc gdy Gosia podzieliła się poniższym przepisem, wiedziałem, że najwyższy czas, aby zacząć nadrabiać zaległości :)

Jednak po kapustę warto sięgać nawet wtedy, gdy nasz wybór nie jest tak mocno ograniczony, ponieważ dostarcza organizmowi dużą ilość żelaza, odkwasza krwiobieg, wzmacnia czerwone krwinki, chroni przed wszelkiego rodzaju stanami zapalnymi, wrzodami żołądka i dwunastnicy, a nawet przed rakiem.

Składniki

  • główka kapusty
  • sól, pierz
  • jajko
  • bułka tarta

Przygotowanie

Na początek odkrawamy kłąb, aby liście łatwo później odchodziły, zalewamy kapustę wodą, dodajemy szczyptę pieprzu i zdecydowanie solimy.

IMG 0295

Gotujemy około półtorej godziny tak, aby  liście były miękkie, ale jeszcze chrupkie.

Gdy doczekamy tego szczęśliwego momentu:

  • oddzielamy liście,
  • odcinamy gruby nerw znajdujący się u podstawy,
  • składamy liście w kopertę,
  • obtaczamy w jajku roztrzepanym widelcem i w bułce tartej
  • smażymy.

Gotowe :)

Kotlety smakowały wspaniale, czego również i Wam życzę :)

Smacznego!