Prosta, a rozgrzewająca, wspaniale pachnąca i wszystko lecząca, bo ajurwedyczna zupa krem z marchewki

Zupa marchewkowaJak jest zima, to musi być zimno. Na szczęście są sposoby na to, żeby wspaniale, smacznie i pachnąco rozgrzać się środka :)

Tą zupę polecam wszystkim zziębniętym i schorowanym, a także wszystkim innym, aby tego rodzaju problemów nie mieli :)

Zupa jest bardzo prosta i zawiera tylko dwa lekko egzotyczne składniki: kmin rzymski i quinoę. Jeżeli jednak ich nie macie, to spokojnie kmin możecie zastąpić naszym swojskim lubczykiem, a quinoę ryżem, ziemniakami, czy pęczakiem.

Po spożyciu szeroki uśmiech od ucha do ucha gwarantowany :)

Przepis pochodzi z książki Anjum Anand o kuchni opartej na ajurwedzie, a znalazłem go na blogu white plate.

Składniki

Składniki

  • 1,5 łyżki masła ghee lub oleju roślinnego
  • 1/2 średniej cebuli, obranej i posiekanej
  • 6 g świeżego imbiru, obranego i startego na tarce
  • 2 małe ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu indyjskiego
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 300 g marchwi, obranej i pokrojonej
  • 2 łyżki żółtej soczewicy (ja akurat miałem zieloną i też wyszło pysznie
  • 650 ml wywaru jarzynowego lub wody
  • garść świeżych listków kolendry, posiekanych (ratowałem się, niestety, suszoną pietruszką :)

Przygotowanie

Zagotuj kaszę quinoa i gotuj na małym ogniu około 20 minut.

W tym czasie:

  • Rozgrzej masło lub olej w garnku
  • Dodaj cebulę i duś, aż będzie złocista.
  • Dodaj czosnek i imbir i gotuj około minuty.
  • Dodaj kolendrę, kmin, sól i pieprz i gotuj kolejne pół minuty.
  • Dodaj marchew i soczewicę i podsmaż 2-3 minuty.
  • Dodaj wywar lub wodę, przykryj garnek, zagotuj, a następnie gotuj 20 minut.
  • Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem.
  • Podawaj z quinoa lub zamiennikiem.
  • Jeżeli masz, to posyp świeżą kolendrą.
  • Ja polecam, szczególnie w zimie, dodanie gomasio.