Gomasio

Gomasio stosuję, podobnie jak prażone pestki słoneczka i dyni oraz orzechy włoskie, do posypywania właściwie wszystkiego. I nawet nie dlatego, że są zdrowe, po prostu lubię jak poprawiają smak i wygląd potraw.

Jego dodatkową zaletą jest to, że można je zrobić raz, a później wielokrotnie używać, przechowując w szczelnym pojemniku.



Składniki
1 część sezamu
1/2 części siemienia lnianego
sos sojowy jasny.

Zarówno sezam, jak i siemię lnianę powinniśmy prażyć według takiej samej procedury, jednak oddzielnie.

Zmieszaj sezam z sosem sojowym w takiej ilości, aby sos lekko je pokrył. Pozostaw na godzinę pozwalając na wchłonięcie sosu. Możesz też to zrobić wieczorem i zostawić na noc.

Następnie upraż nasiona na suchej patelni, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Już kilka chwil po włożeniu ziaren na patelnie, unoszący się w kuchni zapach wynagrodzi Ci całą tą zabawę. Jeżeli sezam zacznie mieć złoto-brązowy kolor, to znaczy, że wystarczająco się napracowałeś.

Przed włożeniem do słoika pozwól ziarnom ostygnąć.

Jeżeli będziesz prażył niewielką ilość siemienia lnianego, to ziarna mogą zacząć mocno strzelać. Lepiej się na to przygotuj mając pod ręką pokrywkę.


Smacznego!