Aromatyczny i rozgrzewający gulasz z ciecierzycy i warzyw

Gularz z ciecierzycy i warzyw
Już dosyć dawno czytałem o różnego rodzaju korzyściach ze spożywania ciecierzycy.
Perspektywa jej bezproblemowego przygotowania była jednym z argumentów, który zadecydował o kupnie szybkowara, ponieważ w nim ciecierzyca podobno zawsze wychodzi dobrze.
I tylko brakowało mi jakieś fajnego pomysłu na to jak ją przygotować.
Gdy więc zobaczyłem przepis Izy Rajter na jej blogu uśmiech zagościł na mojej twarzy, bo już wiedziałem jaki będzie mój kolejny obiad :)
Gularz z ciecierzycy i warzyw
Przygotowanie ciecierzycy wymaga odrobiny planowania, ponieważ trzeba ją namoczyć dzień wcześniej, a później gotować przez około godzinę. Jednak wszystko to odbywa się "w tle" dzięki czemu nie zajmuje naszego czasu.
Efekt wynagrodzi nasze starania i jeszcze długo po zjedzeniu będziemy czuli przyjemne ciepło w brzuchu :)
Szczególnie jeżeli podamy gulasz z wspaniale wyglądającą i egzotycznie pachnącą kaszą jęczmienną.

Składniki

  • pół paczki (200 gram) namoczonej przez 24 godziny ciecierzycy
  • kawałek glonu kombu (niekoniecznie)
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonego anyżu (niekoniecznie)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 małego słoika przecieru pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie

Z namoczonej ciecierzycy wylewamy wodę, dobrze ją płuczemy, a następnie gotujemy godzinę w świeżej wodzie z dodatkiem, jak ktoś ma, glonu kombu.
Warto go poszukać w sklepie ze zdrową żywnością, bo poza wartościami odżywczymi sprawia, że danie jest lepiej strawne.
Następnie:
  • Na rozgrzanym garnku (O), rozgrzewamy 2 łyżki oliwy (Z)
  • Dodajemy cebulę i czekamy aż nabierze przeźroczystości i będzie miała słodki smak (Z).
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, wsypujemy 1/4 łyżeczki kminku i 1/2 łyżeczki mielonego anyżu (Z).
  • Dodajemy rozdrobiony ząbek czosnku i pieprz (M).
  • Solimy 1/2 łyżeczką soli, dodajemy 1/4 szklanki zimnej wody i gotujemy 15 minut.
  • Dodajemy 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego (D), 1/4 łyżeczki kurkumy (O) i ugotowaną ciecierzycę (Z)
  • Gotujemy 15 minut i gotowe :)
Smacznego!