Tak, wiedziałem że kasza jęczmienna jest zdrowa i w ogóle, tylko co z tego skoro ma taki mdły smak i wygląd?
Z tego powodu przyznaję prawie wcale jej nie jadłem.
Ostatnio zobaczyłem jednak na przepis Izy Rajter na jej blogu, gdzie kasza zupełnie zmiena swoje oblicze!
Dzięki kurkumie pięknie wygląda, a dzięki kminowi rzymskiemu wspaniale pachnie.
Polecam więc ten przepis na jesienne i zimowe dni.
Składniki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy (niekoniecznie)
- 2 liście laurowe
- pieprz, sól
- 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej (pęczak)
Przygotowanie
- Na rozgrzany garnek wsypać 1 łyżeczkę kurkumy (O)
- stopić 2 łyżki masła nie rumieniąc i wspyać 1 łyżeczkę kminu rzymskiego (Z)
- Wsypać 1 łyżeczkę czarnej gorczycy i dodać 2 liście laurowe oraz trochę pieprzu (M)
- Zamieszać i wsypać 1,5 szklanki.
- Dalej mieszać, aż wszystkie składnki się połączą a kasza stanie się lekko żóta i nagrzana.
- Dodajemy 2 szklanki zimnej wody i solimy łyżeczką soli (W)
- Doprowadzamy do wrzenia
- Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do wchłonięcia wody.