Wspaniale wyglądająca i egzotycznie pachnąca kasza jęczmienna (pęczak)

Kasza jęczmienna
Tak, wiedziałem że kasza jęczmienna jest zdrowa i w ogóle, tylko co z tego skoro ma taki mdły smak i wygląd?
Z tego powodu przyznaję prawie wcale jej nie jadłem.
Ostatnio zobaczyłem jednak na przepis Izy Rajter na jej blogu, gdzie kasza zupełnie zmiena swoje oblicze!
Dzięki kurkumie pięknie wygląda, a dzięki kminowi rzymskiemu wspaniale pachnie.
Polecam więc ten przepis na jesienne i zimowe dni.

Składniki

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy (niekoniecznie)
  • 2 liście laurowe
  • pieprz, sól
  • 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej (pęczak)

Przygotowanie

  • Na rozgrzany garnek wsypać 1 łyżeczkę kurkumy (O)
  • stopić 2 łyżki masła nie rumieniąc i wspyać 1 łyżeczkę kminu rzymskiego (Z)
  • Wsypać 1 łyżeczkę czarnej gorczycy i dodać 2 liście laurowe oraz trochę pieprzu (M)
  • Zamieszać i wsypać 1,5 szklanki.
  • Dalej mieszać, aż wszystkie składnki się połączą a kasza stanie się lekko żóta i nagrzana.
  • Dodajemy 2 szklanki zimnej wody i solimy łyżeczką soli (W)
  • Doprowadzamy do wrzenia
  • Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do wchłonięcia wody.
Smacznego!