Ciecierzyca

Nazywana również cieciorką lub grochem włoskim.
Może z powodzeniem zastępować mięso, ponieważ zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym. Bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik.
W Egipcie traktowana jako skuteczny afrodyzjak. Leczy się nią również bóle głowy, gardła i kaszel.
Lubię ją ponieważ jest dostępna przez cały rok oraz ma egzotyczny i oryginalny smak.
Sposób przygotowania
Namocz szklankę cieciorki na noc w 2 litrach zimnej wody. Odcedź, opłucz, zalej 2 litrami wody i gotuj do miękkości, cały czas uzupełniając wodę. Będzie to trwało około godziny. Posól pod koniec gotowania.
Aby sprawdzić, czy cieciorka jest ugotowana, wyciągnij jedno ziarenko i zmiażdż pomiędzy palcami. Powinno być miękkie w środku.

Przepisy
Wiosna
Jesień, Zima