Wakame, hiziki i arame zawierają 10 razy więcej wapna niż mleko krowie.
Wakame i sałata morska zawierają 4 razy więcej żelaza niż mięso wołowe.
Zawartość jodu w kombu i akame jest 600 razy większa niż w rybach morskich.
Działają przeciwmiażdżycowo i pomagają w dojściu do prawidłowej wagi regulując gospodarkę wodną w organizmie, pracę przewodu pokarmowego oraz pomagając w usuwaniu toksyn i obrzęków. Stymulują odporność organizmu i hamują rozwój nowotworów.
Warto je też dodawać do gotowania fasoli, ponieważ ułatwiają jej trawienie.
Są dostępne w niewielu sklepach lub przez internet, ale raz kupione w formie zasuszonej mogą cierpliwie czekać na swój moment w kuchni nawet przez rok.
Dlatego ja mam je zawsze pod ręką :)
Wystarczy je namoczyć przez 10 minut i są gotowe do wykorzystania w zupach, sosach warzywach, czy przy gotowaniu kasz, ryżu i roślin strączkowych.
Więcej informacji na stronie