Glony

Glony zawierają wiele składników odżywczych w najbardziej przyswajalnej formie. Już 5 gram dziennie uzupełnia niedobory odżywcze organizmu.
Wakame, hiziki i arame zawierają 10 razy więcej wapna niż mleko krowie.
Wakame i sałata morska zawierają 4 razy więcej żelaza niż mięso wołowe.
Zawartość jodu w kombu i akame jest 600 razy większa niż w rybach morskich.



Działają przeciwmiażdżycowo i pomagają w dojściu do prawidłowej wagi regulując gospodarkę wodną w organizmie, pracę przewodu pokarmowego oraz pomagając w usuwaniu toksyn i obrzęków. Stymulują odporność organizmu i hamują rozwój nowotworów.

Warto je też dodawać do gotowania fasoli, ponieważ ułatwiają jej trawienie.

Są dostępne w niewielu sklepach lub przez internet, ale raz kupione w formie zasuszonej mogą cierpliwie czekać na swój moment w kuchni nawet przez rok.
Dlatego ja mam je zawsze pod ręką :)

Wystarczy je namoczyć przez 10 minut i są gotowe do wykorzystania w zupach, sosach warzywach, czy przy gotowaniu kasz, ryżu i roślin strączkowych.


Więcej informacji na stronie