Na podstawie przepisu z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku
Czasami rano, przed wyjściem do pracy, po prostu nie starczało mi już czasu na przygotowanie i zjedzenie śniadania. Wtedy albo robiłem sobie jedynie szybkie kanapki, które zabierałem ze sobą, albo kupowałem to, co akurat było pod ręką w pobliskim sklepie.
Aż do teraz, gdy zrobiłem to muesli. Jest z nim trochę pracy, ale później wszystko pakuje się do słoika i można mieć zdrowe śniadanie zalewając je w chwili potrzeby wrzątkiem.
Jest to też jedna z najbardziej aromatycznych potraw jakie do tej pory zrobiłem. Zapach przysmażanych jabłek, cynamonu i wanilii unosił się jeszcze długo po przygotowaniu.
Tak więc w poniedziałek zabieram swój słoik muesli do pracy, gdzie będzie grzecznie czekał na moment, gdy nie zdążę zjeść śniadania w domu, a mimo to będę mógł zjeść smaczny zdrowy posiłek :)
Składniki
- 1/3 szklanki masła ghee lub oliwy
- 2 jabłka
- 1/3 szklanki daktyli
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki orzechów laskowych
- 1/3 szklanki suszonych śliwek
- wanilia
- goździki
- cynamon
- kardamon
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka płatków pszennych
- 1 szklanka płatków żytnich
- sól
Przygotowanie
Jabłka opłucz i pokrój na małe kawałki. Rodzynki, daktyle i śliwki sparz wrzątkiem. Posiekaj daktyle, śliwki i orzechy, a wanilię drobno pokrój. Zmiel goździki. Sparz płatki pszenne i żytnie. Do rozgrzanego masła lub oleju dodaj rodzynki, daktyle, śliwki, orzechy, goździki i cynamon.
Przez cały czas mieszając dodaj płatki owsiane, kardamon, gałkę muszkatołową i sól, a następnie płatki pszenne i żytnie.
Ogólny czas prażenia muesli wynosi ok 25-30 minut w zależności od wielkości naczynia. Im większe, a warstwa składników cieńsza, tym szybciej się wyprażają.
Wystudź i wsyp do dużego słoika.
Przed spożyciem namocz 4-5 łyżek płatków na osobę zalewając je wrzątkiem i zostawiając na 15 minut do napęcznienia.
Smacznego!