Pachnące i rozgrzewające muesli z przysmażanymi jabłkami, cynamonem i wanilią

Na podstawie przepisu z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku

Muesli

Czasami rano, przed wyjściem do pracy, po prostu nie starczało mi już czasu na przygotowanie i zjedzenie śniadania. Wtedy albo robiłem sobie jedynie szybkie kanapki, które zabierałem ze sobą, albo kupowałem to, co akurat było pod ręką w pobliskim sklepie.

Aż do teraz, gdy zrobiłem to muesli. Jest z nim trochę pracy, ale później wszystko pakuje się do słoika i można mieć zdrowe śniadanie zalewając je w chwili potrzeby wrzątkiem.

Jest to też jedna z najbardziej aromatycznych potraw jakie do tej pory zrobiłem. Zapach przysmażanych jabłek, cynamonu i wanilii unosił się jeszcze długo po przygotowaniu.

Tak więc w poniedziałek zabieram swój słoik muesli do pracy, gdzie będzie grzecznie czekał na moment, gdy nie zdążę zjeść śniadania w domu, a mimo to będę mógł zjeść smaczny zdrowy posiłek :)

Składniki

  • 1/3 szklanki masła ghee lub oliwy
  • 2 jabłka
  • 1/3 szklanki daktyli
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki suszonych śliwek
  • wanilia
  • goździki
  • cynamon
  • kardamon
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków pszennych
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • sól

Przygotowanie

Jabłka opłucz i pokrój na małe kawałki. Rodzynki, daktyle i śliwki sparz wrzątkiem. Posiekaj daktyle, śliwki i orzechy, a wanilię drobno pokrój. Zmiel goździki. Sparz płatki pszenne i żytnie. Do rozgrzanego masła lub oleju dodaj rodzynki, daktyle, śliwki, orzechy, goździki i cynamon.

Przez cały czas mieszając dodaj płatki owsiane, kardamon, gałkę muszkatołową i sól, a następnie płatki pszenne i żytnie.

Ogólny czas prażenia muesli wynosi ok 25-30 minut w zależności od wielkości naczynia. Im większe, a warstwa składników cieńsza, tym szybciej się wyprażają.

Wystudź i wsyp do dużego słoika.

Przed spożyciem namocz 4-5 łyżek płatków na osobę zalewając je wrzątkiem i zostawiając na 15 minut do napęcznienia.

Smacznego!