Pasta brokułowa

Lubię pasty ponieważ są pod pewnym względem bardzo podobne do zupy - można do nich dodać to, co się ma akurat pod ręką. Są więc dobrym sposobem na zagospodarowanie resztek w lodówce. Dzięki temu każda pasta może wyglądać i smakować inaczej.

Składniki

  • Ugotowane brokuły
  • Ząbek czosnku
  • Pieprz
  • ok 15 dek sera feta, koziego lub twarogowego
  • Szczypta soli (nie dodawaj jej do sera feta, bo jest już naturalnie słony)
  • Sok z ćwiartki cytryny
  • Świeże zioła - np. bazylia Tymianek lub Kurkuma
  • Łyżka oleju, np. lnianego
  • Łyżka majonezu lub gęstej śmietany

Zmiksuj wszystko i jeżeli masz, to dodaj kiełki, np. lucerny, wymieszaj i gotowe :)

 

Na podstawie przepisu Ewy Dobek

Smacznego!