Brokuły

Brokuł jest pochodną kalafiora, jednak ma dużo więcej wartości odżywczych. Np. witaminy C ma więcej niż owoce cytrusowe.

Jest warzywem, które ma najsilniejsze działanie antynowotworowe ze względu na zawartość sulforafanu, beta-karotenu i chlorofilu.

Polecany dla osób z cukrzycą ze względu na dużą zawartość chromu.

Powinny go również jeść osoby mające problem z cholesterolem, sercem, anemią i niedoborem wapnia.

Sposób przygotowania

Odetnij różyczki od nóżek, a następnie obierz wszystkie nóżki, które są na tyle grube, aby można było to zrobić i pokrój je na kawałki.

Możesz go ugotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie (gdy woda ponownie zacznie wrzeć po dodaniu brokułów, powinny być gotowe) lub na parze. Wtedy wystarczy 5 minut.

Smacznego!

Przepisy

Wiosna