Kasza manna z bakaliami

IMG_1484.jpg

Jest to bardzo proste śniadanie na słodko, które można zrobić w 10 minut.

Lubię je właśnie za prostotę, dostępność i uniwersalność. Wszystkie składniki można bez problemu kupić przez cały rok, a zmieniając opcjonalne składniki, za każdym razie danie może wyglądać, co widać na zdjęciach obok, i smakować inaczej.

Był to jeden z trzech przepisów od których zacząłem moją przygodę z gotowaniem.

Kasa manna.jpg

Wtedy nie znałem jeszcze przepisu na gomasio, jednak zapach prażonych orzechów włoskich urzekł mnie od pierwszego powonienia.

Jeżeli dodać do tego przyjemną słodycz i sporą dawkę energii, to mogę śmiało powiedzieć, że znam niewiele sposobów na to, aby lepiej rozpocząć dzień :)

 

Składniki (2 porcje)

niekoniecznie (dodajesz jak masz)

  • łyżka jogurtu greckiego
  • gomasio
  • prażone pestki słonecznika, dyni
  • prażone orzechy włoskie
  • potarte do wyboru: jabłko, gruszka lub banan
  • cynamon
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • wiórki kokosowe

Kasza manna.jpg

Nastaw 1/2 litra wody na wrzątek. W czasie gdy woda się podgrzewa, na jednej patelni upraż ziarna słonecznika, dyni i orzechów, a na drugiej, z dodatkiem masła, kaszę manną.

Gdy woda się zagotuje, dodaj wcześniej przepłukane we wrzącej wodzie bakalie i gotuj 5 minut.

Dodaj uprażoną kaszę i mieszaj aż zgęstniej (2-3) minuty.

Dodaj potarty owoc, cynamon i siemię lniane. Wymieszaj i zagotuj.

Przełóż do miseczek i posysp ziarnami i wiórkami kokosowymi,

Smacznego!