Oto kolejny przepis na deser, który jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Jego oryginalny zapach intryguje i kusi, aby go poznać bliżej.
Gdy tak się stanie, docenisz jego delikatną konsystencję i wielowymiarowy smak.
Aby go zrobić będziesz potrzebował:
- (Z) 4 łyżki sklarowanego masła 1 szklankę kaszki kukurydzianej 2 łyżki rodzynek 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki słodu lub miodu
- (M) szczyptę imbiru
- (W) sól 5 szklanek wody
- (D) 1-2 jabłka
Do rozgrzanego garnka włóż masło i kaszkę. Praż cały czas mieszając aż kaszka połączy się z masłem i poczujesz przyjemny orzechowy zapach.
Dodaj sparzone rodzynki, cynamon, słód, imbir oraz stopniowo zimną wodę, nie przerywając mieszania.
Posól do smaku i gotuj na niewielkim ogniu w garnku o grubym dnie około 25 minut.
Dodaj starte jabłko i gotuj jeszcze 5 minut.
Półmisek wypłucz zimną wodą, wyłóż potrawę i wyrównaj powierzchnię łyżką maczaną w zimnej wodzie.
Odstaw do ostygnięcia i ciesz się jego smakiem w miłym towarzystwie.
Smacznego!
Na drugi dzień deser sprawi Ci co najmniej tyle samo przyjemności.
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku