Zniewalająco pachnące cynamonem małe co nieco

CynamonoweconiecoOto kolejny przepis na deser, który jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Jego oryginalny zapach intryguje i kusi, aby go poznać bliżej.

Gdy tak się stanie, docenisz jego delikatną konsystencję i wielowymiarowy smak.

Aby go zrobić będziesz potrzebował:

  • (Z) 4 łyżki sklarowanego masła 1 szklankę kaszki kukurydzianej 2 łyżki rodzynek 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki słodu lub miodu
  • (M) szczyptę imbiru
  • (W) sól 5 szklanek wody
  • (D) 1-2 jabłka

Do rozgrzanego garnka włóż masło i kaszkę. Praż cały czas mieszając aż kaszka połączy się z masłem i poczujesz przyjemny orzechowy zapach.

Dodaj sparzone rodzynki, cynamon, słód, imbir oraz stopniowo zimną wodę, nie przerywając mieszania.

Posól do smaku i gotuj na niewielkim ogniu w garnku o grubym dnie około 25 minut.

Dodaj starte jabłko i gotuj jeszcze 5 minut.

Półmisek wypłucz zimną wodą, wyłóż potrawę i wyrównaj powierzchnię łyżką maczaną w zimnej wodzie.

Odstaw do ostygnięcia i ciesz się jego smakiem w miłym towarzystwie.

Smacznego!

Na drugi dzień deser sprawi Ci co najmniej tyle samo przyjemności.

Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku