Sycące i rozgrzewające placuszki z dynią

Sycące i rozgrzewające placuszki z dynią

Jeżeli tak jak ja, jesteś szczęściarzem i znalazłeś zapomniany słoik z musem z dyni, a do tego masz napad wielkiego głoda, to te placki będą dobrym wyborem.

Smakują lepiej niż wyglądają, szczególnie w połączeniu z pysznym, aromatycznym musem jabłkowym.

Przepis znalazłem w książce Jedz i żyj zgodnie z porami roku.

Składniki

  • D: 1 szklanka mąki pszennej, pełnoziarnisktej
  • Z: szklanka przecieru z dyni, cynamon, 2 jaja, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • M: imbir
  • W: sól, woda
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Placuszki

Do mąki dodaj przecier z dyni, cynamon, jaja, mąkę kukurydzianą, szczyptę imbiru, sól i tyle wody, aby ciasto miało gęstą konsystencję.

Usmażone placki podawaj z pysznym, aromatycznym musem jabłkowym.

Smacznego!