Pyszny, wszechstronny i aromatyczny mus jabłkowy

Mus jabłkowy

Ten mus możesz używać jako dodatek do kasz, ryżu, placuszków, deserów i ciast. Ja dodałem go do sycących placuszków dyniowych.

Jest pyszny i wspaniale pachnie. Znalazłem go w książce Jedz i żyj zgodnie z porami roku.

Składniki

  • Z: 1 kg słodkich jabłek, cynamon
  • M: imbir, goździki
  • W: szczypta soli
  • D: sok z cytryny

Przygotowanie

Jabłka umyj, obierz ze skórki, pokrój na cztery części i wydrąż gniazda nasienne.

Do dużego, rozgrzanego garnka włóż jabłka, cynamon, imbir, pokruszone końcówki goździków oraz szczyptę soli i gotuj 20 minut.

Dodaj trochę soku z cytryny i przełóż do słoiczków, gdzie może być przechowywany około tygodnia.

Smacznego!