Poznałem smak tego ciasta na kursie Vipassany w Krutyni i tak mi zasmakowało, że postanowiłem je zrobić samodzielnie.
Od tamtego czasu minął już prawie rok, ale ja o swoim postanowieniu nie zapomniałem i zrobiłem je na swoje urodziny. W ten sposób, dzięki temu przepisowi, po raz pierwszy w życiu upiekłem ciasto :)
Nie było to wielką sztuką, ponieważ robi się je wyjątkowo prosto. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przełożyć na blachę, wstawić na godzinę do piekarnika i gotowe.
Ciasto przepięknie pachnie, wyśmienicie smakuje i jest zdrowe :)
Jest to oryginalny przepis wykorzystywany na kursach Vipassany w Polsce za który w tym miejscu bardzo dziękuję!
Składniki (15 porcji)
- 0,5 kg mąki
- 0,3 kg cukru
- 0,25 kg wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 250 ml oleju słonecznikowego
- 0,7 kg tartej marchwi
- 0,5 kg tartych jabłek
- garść rodzynek
- 0,5 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie
- Wymieszaj suche składniki.
- Dodaj olej oraz pozostałe składniki i ponownie wymieszaj.
- Wodę dodaj na końcu w zależności od potrzeb; ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Natłuść brytfankę do pieczenia i obsyp mąką.
- Piecz 50-60 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni.