Zaproponowałem, że w ramach podziału wigilijnych obowiązków kulinarnych przygotuję groch z kapustą.
W poszukiwaniu przepisu trafiłem na bardzo fajnego bloga Trufla, o którym pisałem przy okazji napoju miodowo imbiowego.
I tak, zupełnie nieoczekiwanie, dowiedziałem się znacznie więcej ciekawych rzeczy niż myślałem, a napój miodowo-imbirowy, który tam też znalazłem, piję wytrwale cały czas i bardzo go sobie chwalę :)
Przepis przetestowałem na wigilii firmowej. Ponieważ wszystkim smakował, więc mogę go już teraz, kilka dni przed wigilią, gorąco polecić i podziękować Patrycji, że się nim podzieliła na swoim blogu.
Składniki
Groch
- 400 g grochu namoczonego przez noc w zimnej wodzie
- szczypta kurkumy
- 1/3 łyżeczki kminku
- szczypta cayenne
- sól
- parę kropli octu balsamico lub winnego
Kapusta
- 850 g kapusty kiszonej
- szczypta tymianku
- szczypta majeranku
- 20 g suszonych podgrzybków
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę i zeszklona na oleju roślinnym
- 1/3 łyżeczki kminku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i sos sojowy
- 3 czubate łyżki masła
- 1 łyżka płynnego miodu lub syropu z agawy
Przygotowanie
Groch
W garnku zagotować 1/2 litra wody, dodać kurkumę, odcedzony, namoczony groch, kminek i wszystko wymieszać.Dodać cayenne, sól, odrobinę balsamico, ponownie wymieszać i gotować na małym ogniu do miękkości.
Po zdjęciu z ognia może czekać pod przykryciem na swoją kolej w czasie, gdy gotuje się kapusta. Powinien wchłonąć całą wodę w której się gotował.
Kapusta
Namoczyć podgrzybki przez 30 minut we wrzątku, a następnie ugotować i zmiksować z 2 łyżkami wody, w której się gotowałyKapustę odcisnąć, zachowując kwas, i pokroić.
Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, to należy ją włożyć do garnka z zimną wodą, zagotować i odlać wodę.
Następnie do garnka z kapustą dodać 1/2 l wrzątku, tymianek, majeranek i wszystko wymieszać.
Dodać zeszkloną cebulę, kminek oraz zmiksowane grzyby i ponownie wymieszać
Dodać liść laurowy, zielę angielskie, posolić (1 płaska łyżeczka) i dodać sos sojowy (2 łyżeczki).
Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Dodać łyżeczkę kwasu z kapusty, szczyptę majeranku i wymieszać.
Jeżeli kapusta jest za gęsta, można dodać trochę wrzątku.
Dodać ugotowany groch i dokładnie wymieszać. Dodać 3 łyżki masła i łyżkę miodu lub agawy. Wymieszać i doprawić jescze pieprzem, cayenne, solą i sosem sojowym.
Kapusta powinna być dobrze doprawiona, ale łagodna w smaku.
Gotować na malutkim ogniu jeszcze 20-30 minut mieszając od czasu do czasu.
Smacznego!