Super pachnący, a jednocześnie prosty, ryż z jabłkami

My Photo_11.jpg
Pomimo słonecznych dni, jesienne klimaty powoli zaczynają dominować za oknem. Nie wiem jak Wam, ale mi jesień kojarzy się m.in. z jabłkami i pięknymi zapachami.
Może dlatego nabrałem ostatnio ochotę na zrobienie tego właśnie dania. Podoba mi się w nim to, że jest super proste w wykonaniu, składników jest kilka, a gotowe danie pięknie pachnie, całkiem nieźle wygląda, a w smaku ma coś z mojego dzieciństwa :)

Składniki

  • szklanka ryżu
  • 2 jabłka
  • sól, cynamon, goździki, kurkuma, masło

Przygotowanie

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem odrobiny soli i kurkumy.
Nacznie żaroodporne wysmarować masłem i umieścić połowę ryżu.
Zetrzeć jedno jabłko i dodać do niego szczyptę cynamonu i kilka goździków. Należy dodać tylko końcówki goździków, bez patyczków. Jeżeli jabłka są kwaśne, można dodać trochę cukru. Wszystko wymieszać i nałożyć na warstwę ryżu.
Nałożyć drugą warstwę ryżu. Górę przyozdobić ósemkami jabłek, nałożyć wiórki masła i posypać delikatnie cynamonem. Zapiekać 30-40 minut pod przykryciem.
Smacznego!