Kolejny przepis Anny Krasuckiej ze stronyDzień dobry TVN
Nie wiem czemu zupa nazywana jest francuską, bo składniki ma bardzo proste i "polskie". Wiem, że robi się ją szybko, z dosłownie paru składników, a efekt jest bardzo oryginalny. Szczególnie przypadł mi do gustu ciekawy kolor będący pewnie wynikiem dodania marchewki i kurkumy. Sam smak dorównuje jednak wyglądowi. Zupa smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. I aż żal że zrobiłem tylko dwie porcje....
Składniki
Na dwie porcje
- ok. 1,5 szklanki wody
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- pół pora
- pieprz
- sól
- kilka kropli soku z cytryny
- szczypta kurkumy
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Do gotującej wody, wrzuć całe ziemniaki, marchew i po chwili por i pieprz. Dodaj szczyptę soli i sok z cytryny. Potem szczyptę kurkumy.
Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj wypłukane płatki owsiane i wlej oliwę. Gotuj jeszcze ok. 7 min.
Całość zmiksuj na krem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać wrzątku
Smacznego!