Pyszna francuska zupa krem

My Photo_1.jpg

Kolejny przepis Anny Krasuckiej ze stronyDzień dobry TVN

Nie wiem czemu zupa nazywana jest francuską, bo składniki ma bardzo proste i "polskie". Wiem, że robi się ją szybko, z dosłownie paru składników, a efekt jest bardzo oryginalny. Szczególnie przypadł mi do gustu ciekawy kolor będący pewnie wynikiem dodania marchewki i kurkumy. Sam smak dorównuje jednak wyglądowi. Zupa smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. I aż żal że zrobiłem tylko dwie porcje....

Składniki

Na dwie porcje

  • ok. 1,5 szklanki wody
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • pół pora
  • pieprz
  • sól
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

My Photo.jpg

Do gotującej wody, wrzuć całe ziemniaki, marchew i po chwili por i pieprz. Dodaj szczyptę soli i sok z cytryny. Potem szczyptę kurkumy.

Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj wypłukane płatki owsiane i wlej oliwę. Gotuj jeszcze ok. 7 min.

Całość zmiksuj na krem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać wrzątku

Smacznego!