Kotlety z kaszy jaglanej i marchewki

IMG 1076

W tym daniu podoba mi się to, że niewiele przy nim roboty. Kasza jaglana gotuje się około 15 minut. W tym czasie jesteśmy w stanie przygotować pozostałe składniki, podgrzać piekarnik i przygotować sos. Potem pozostaje już tylko czekać :) Składniki są dostępne praktycznie przez cały rok. Jedynym problemem może być kmin rzymski, który ciężko dostać w sklepie. Co prawda nadaje potrawie charakterystyczny smak, jednak spokojnie można się bez niego obejść. No i jest to kolejny pomysł na wykorzystanie jednego z najzdrowszych produktów lokalnych jakie mamy do dyspozycji - kaszy jaglanej.

Składniki

  • 2 szklanki startej marchewki – 4-6 marchewek
  • 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki prażonego słonecznika
  • 1/2 szklanki prażonego sezamu
  • 1 posiekana cebula
  • 3-4 pokrojone ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • posiekany pęczek pietruszki albo kolendry
  • mały kawałek pokrojonego albo startego imbiru
  • pieprz cayenne albo chilli,
  • sól, pieprz,
  • mielony kmin rzymski

Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce.

Następnie uformuj kotlety i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Kotlety zapiekać około 40 minut w temperaturze 200 stopni C. W połowie pieczenie można przewrócić delikatnie na drugą stronę.

Smacznego!!