Wiosenna pasta do chleba

Możliwości posmarowania chleba jest bardzo dużo, jednak w tej paście podoba mi się to, że zawiera olej lniany, który jest tak zdrowy, że warto po niego sięgać przy każdej nadarzającej się okazji. Przyprawy sprawiają, że pasta jest smaczna i pięknie pachnie, a dodatek masła powoduje, że nie trzeba smarować chleba dwa razy :)



D biały ser (tłusty)
O tymianek, kurkuma
Z olej lniany, masło
M pieprz
W sól


Ilość składników dobierz w zależności od własnych preferencji. Ja na ok 8 dkg sera daję 2 łyżki oleju i po szczypcie przypraw.


Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie widelcem albo, jeszcze lepiej, zmiksuj na jednorodną pastę w mikserze. Wtedy olej lniany zadziała jeszcze skuteczniej. 
Możesz jej zrobić trochę więcej i przechowywać w słoiczku przez 2-3 dni. Będzie w sam raz na niespodziewaną wizytę głoda ;)


Smacznego!
Przepis Ewy Dobek