Wyjątkowy, delikatny i zdrowy pasztet z fasoli

Pasztet z fasoliPrzyznam, że nie do końca przekonuje mnie używanie nazw powszechnie kojarzących się z mięsem, do dań które go nie zawierają.

Wiele osób stwierdzi, że jak pasztet nie zajęczy, to nie jest prawdziwy. I pewnie tak jest.

Ja jednak uważam, że ten udawany pasztet tworzy jakość samą w sobie i bez kompleksów można go postawić obok każdego innego. Zwraca na siebie uwagę swoim wyjątkowym smakiem. Ja jestem pod jego wrażeniem od pierwszego podniebienia i regularnie, poświęcam swój czas, aby go zrobić.

Składniki

  • Z 1 marcherw, 1 pietruszka, 1 podsmażona cebula 2 łyżki oliwy
  • M kawałek selera 2 ząbki czosnku pieprz 2 łyżki płatków owsianych
  • W troche wody, 1,5 szklanki ugotowanej fasoli, sól, sos sojowy
  • D 2 łyżki posiekanej kapusty kiszonej
  • Z 1 jajko
  • olej do wysmarowania foremki, otręby pszenne

Przygotowanie

smażenie warzyw

1,5 szklanki fasoli namocz na noc.

Następnego dnia odlej starą wodę, zalej świeżą 5 cm powyżej warstwy fasoli i ugotuj. Najlepiej w szybkowarze, bo wtedy wystarczy 20 minut i z dodatkiem glonu kombu, bo będzie lepiej strawny.

Na oleju podsmaż cebulę, dodaj dowolnie pokrojoną marchew, pietruszkę oraz seler i lekko je podsmaż. Dodaj przeciśnięty czosnek, pieprz i płatki.

Podlej nieco wodą i duś ok. 15 minut. Na początku pod przykryciem, a pod koniec bez, aby sos odparował (możesz zwiększyć trochę ogień).

Mielenie

Warzywa lekko przestudź i zmiel razem z ugotowaną fasolą.

Dopraw masę solą i sosem sojowym.

Dodaj posiekaną kapustę oraz szczyptę majeranku i tymianku oraz jajko i dokładnie wymieszaj.

Przełóż do wysmarowanej i wysypanej otrębami foremki.

Pasztet posyp siemieniem lnianym i piecz ok 30 minut w temperaturze 175 stopni.

Ciesz się wspaniałym zapachem, który wypełni kuchnię.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku.